Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 18 Kwi 2015 w DANIA GŁÓWNE, WEGETARIAŃSKIE | 2 komentarze

Tarta tatin z pieczarkami, porem i selerem naciowym

Tarta tatin przygotowywana jest odwrotnie niż klasyczna tarta- najpierw układamy w naczyniu farsz, a dopiero potem nakrywamy go warstwą ciasta. Wygląda troszkę jak pizza, ale smak zupełnie inny. Dużo większa ilość składników plus kruche ciasto dają niesamowite wrażenia smakowe.
Tartę można zrobić z dowolnymi dodatkami, w zależności od tego co, kto lubi. Dzisiejsze zestawienie smaków jest moim zdaniem pyszne. Tartę podałam z sałatką z pomidorków koktajlowych, ze szczypiorkiem, natką pietruszki, doprawionych czosnkiem, olejem lnianym, solą i pieprzem. Jestem zdania, że dużo łatwiej jest u nas kupić świeży olej lniany niż dobrą, aromatyczną oliwę z oliwek, dlatego do większości sałatek używam właśnie polskiego oleju. Dodatkowo brukselka, Natalkowy hicior ostatnich dni :)

tarta_tatin_1b

tarta_tatin_1c
Składniki:

Ciasto:
210g mąki pszennej
100g masła
1 jajko
szczypta soli
1-2 łyzki wody (opcjonalnie, gdy ciasto nie chce się skleić)

Farsz:
300g pieczarek
15-20cm łodygi selera naciowego
1 por średniej wielkości (biała część)
2 łyżki masła klarowanego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
sól, pieprz

tarta_tatin_1e
Przygotowanie:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć je w folię streczową i wstawić na pół godziny do lodówki.
2. Pora pokroić w pół- talarki, pieczarki i selera na plasterki. Na maśle klarowanym podsmażyć pora i pieczarki. Po kilku minutach dodać selera, majeranek i tymianek. Jak pieczarki zaczną nabierać złotawego koloru, zdjąć patelnię z kuchenki, farsz doprawić solą i pieprzem.
3. Tortownicę (najlepiej z wyjmowanym dnem, wtedy łatwiej będzie wyjąć danie) posmarować masłem. Na dnie ułożyć farsz.
4. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kształt okręgu o średnicy tortownicy, a następnie nakryć nim farsz. Lekko docisnąć, brzegami lekko zatulić farsz.
5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 30-35min, aż ciasto nabierze złotawiego koloru. Tartę po upieczeniu należy przełożyć na talerz. W tym celu odpinamy obręcz z tortownicy, przykładamy do tarty talerz i odwracamy. Gotowe!
Podawać z ulubioną sałatką.

Smacznego!

tarta_tatin_1d

tarta_tatin_1a

 

Wpis towarzyszy akcji Pieczarkowy Tydzień 2015:
Pieczarkowy Tydzień 2015

Komentarze

2 komentarze

  1. Znakomity pomysł. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :)

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...