Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 29 Lut 2016 w PRZEKĄSKI | 0 komentarzy

Szybka przekąska: Kubeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, fetą i mozzarellą

Szybka przekąska? Kubeczki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem, fetą i mozzarellą sprawdzą się w tej roli znakomicie. Dla wzbogacenia smaku posyp je dodatkowo parmezanem i listkami świeżego tymianku. Najpyszniejsze są na ciepło, ale na zimno też są niczego sobie.
Małe kubeczki z ciasta francuskiego sprawdzą się jako jedna z przekąsek na domowej imprezie, na spotkaniu z przyjaciółmi czy jako przekąska do wieczornego seansu filmowego. Chrupiące ciasto i delikatne nadzienie sprawiają, że chwile z przekąską to prawdziwa przyjemność. Mała rzecz a cieszy!

Przekąski są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Robiłam je już kilkakrotnie, za każdym razem się udają!

miseczki_ciasto_fr_1a

Składniki:

  • 500g ciasta francuskiego (ok. 2 opakowania)
  • 250g szpinaku, najlepiej same młode listki
  • 125g mozzarelli
  • 100g sera feta
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

do podania: odrobina startego parmezanu, kilka gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie:

  1. Szpinak umyć, odsączyć na durszlaku z nadmiaru wody.
  2. Czosnek drobno posiekać i poddusić ok. 1 minutę na maśle. Dodać szpinak i dusić aż masa znacznie zmniejszy swoją objętość i odparuje nadmiar wody. Dodać odrobinę soli oraz pieprzu do smaku.
  3. Do szpinaku dodać ser feta i mozzarellę pokrojone w kostkę. Wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić pieprzem do smaku.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. Foremkę do muffinów włożyć papierem do pieczenia- w każde gniazdo włożyć kwadratowy kawałek papieru, mniej więcej wielkości kawałka ciasta, a następnie w zagłębienie wcisnąć ciasto formując przy okazji miseczkę. Wstawić do piekarnika na ok. 10-12 minut, aż ciasto urośnie i zacznie nabierać koloru.
  5. Blaszkę wyjąć i napełnić każdy otwór szpinakiem z serem. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 5-8 minut, aż ciasto się zrumieni.

Najlepsze na ciepło. Można dodatkowo oprószyć parmezanem i posypać świeżym tymiankiem.

Smacznego!

miseczki_ciasto_fr_1b

Komentarze

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...