Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 16 Paź 2014 w PIECZYWO | 1 komentarz

Światowy Dzień Chleba 2014. Przepis na chleb pszenno- żytni na zakwasie.

Dzisiaj przypada Światowy Dzień Chleba. Jak co roku tysiące blogerów z całego świata piecze chleb i stara się pokazać, że jest to czynność dosyć łatwa i prosta. Z tej okazji i ja postanowiłam obudzić mój zakwas, który w formie wysuszonej czekał na swój wielki powrót. Chleb przygotowywałam dwa dni, ale poświęcając mu nie więcej niż kilka minut przy każdym podejściu więc z powodzeniem może przygotować go każda zabiegana osoba. Chrupiąca skórka i miękkie puszyste wnętrze zapewnią doskonałą podstawę śniadania!

ob_8babed_world-bread-day-2014

chleb_2a
chleb_2c

Składniki na zaczyn:
60g zakwasu żytniego
80g mąki pszennej typ 550
60g wody

Składniki na ciasto chlebowe:
zaczyn
400g mąki pszennej typ 550
110g mąki żytniej chlebowej jasnej
270g wody
1/2 szklanki otrąb pszennych
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki uprażonych ziaren siemienia lnianego

chleb_2b
Przygotowanie:
Dzień pierwszy- wieczór:
1. Sporządzić zaczyn, najlepiej wieczorem. Do zakwasu dodać mąkę i wodę, wymieszać, nakryć i odstawić na ok. 14godzin.

Dzień drugi- po południu:
1. Do misy robota dodać wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać troszkę wody lub mąki- ciasto powinno być zwarte, dające się uformować w
bochenek, ale niezbyt ścisłe. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej miski i odstawić w ciepłe miejsce na 2,5-3 godziny.
2. Pierwsze odgazowanie ciasta chlebowego. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i ugniatając uformować z niego duży prostokąt. Następnie złożyć na 3 części tak jak
składane są listy urzędowe, obrócić o 90 stopni- znów uformować prostokąt i ponownie złożyć na 3 części. Przełożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w
ciepłe miejsce.
3. Drugie odgazowanie ciasta chlebowego. Postępować jak wyżej. Na końcu uformować bochenek i włożyć go do koszyka do wyrastania chleba lub do miski, nakryć ściereczką i
włożyć na noc do lodówki.

Dzień trzeci- rano:
1. Na godzinę przed pieczeniem wyjąć chleb z lodówki, żeby się ogrzał do temp pokojowej.
2. Do piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać piekarnik do temperatury 240 stopni. Na rozgrzaną blachę przełożyć chleb, naciąć go w kilku miejscach i piec do
zrumienienia skórki czyli ok. 25-30minut. Wystudzić na kratce. Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jeśli zapukamy w jego spód.

Smacznego!

chleb_2d

Komentarze

1 komentarz

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...