Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 23 Cze 2014 w PRZETWORY | 0 komentarzy

Starodawne receptury: Dżem truskawkowy babcinym sposobem

Dzisiaj w każdym sklepie można kupić dżem owocowy. Z większej lub mniejszej ilości owoców, o różnej zawartości cukru i w zależności od firmy- różnej zawartości
chemicznych dodatków. A przecież nasze babcie i prababcie także robiły konfitury owocowe i doskonale radziły sobie bez żel- fiksów, pektyn czy innych dodatków. Tajemnica tkwi w długim dwu-dniowym gotowaniu/smażeniu owoców, po ok. godzinie dziennie. Domowe konfitury są ciemniejsze od sklepowych, ale na pewno o niebo zdrowsze. Ja w trakcie przygotowania dżemu zazwyczaj odlewam część soku aby skrócić czas gotowania/ smażenia owoców. Dzięki temu w zimie mam i pyszny dżem i aromatyczny sok.

dzem_truskawkowy

Składniki:
1kg truskawek
1,5 szklanki cukru (jak ktoś woli słodsze dżemy może dać więcej cukru, warto spróbować po pierwszym smażeniu)

Przygotowanie:
1. Truskwaki umyć, przełożyć do durszlaka aż obeschną; następnie odszypułkować. Przełożyć do garnka, w którym będą się gotować (najlepiej taki z grubym dnem, to konfitura nie będzie się przypalać) i zasypać cukrem. Wstawić do lodówki na noc.
2. Garnek z truskawkami postawić na kuchence i gotować przez ok. godzinę. Po tym czasie zlewam do słoiczków część gorącego soku (ok. 2 słoiczki po musztardzie). Konfitura z mniejszą ilością soku szybciej gęstnieje.
3. Kolejnego dnia znowu pogotować konfiturę przez godzinę, a następnie przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i odstawić do góry dnem.
Można przechowywać w piwnicy przez kilka miesięcy.

Konfitura jest gotowa jeśli po przełożeniu na schłodzony talerzyk nie rozpływa się, tylko tworzy zwartą dżemowatą konsystencję, a po chwili na jej powierzchni tworzy się delikatna skórka.

Smacznego!

Komentarze

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...