Śniadanie: Muffiny z imbirowym rabarbarem i szklanką soku

Szklanka soku może być traktowana jako ekwiwalent jednej z 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Taką szklankę soku często łatwiej nam wypić niż zjeść zalecaną porcję warzyw czy owoców. Możesz wypić ją w trakcie śniadania, podwieczorku czy ot tak, po prostu w ciągu dnia. W ciągu lata chętnie sięgam po soki pomarańczowe, które nie tylko dostarczają witaminy C, ale także doskonale chłodzą organizm i orzeźwiają. Osobiście najbardziej lubię soki, w których znajdziemy kawałeczki miąższu. Pływające kawałeczki miąższu często jednak wzbudzają podejrzenia u dzieci więc specjalnie dla córki wybieram soki mieszane pomarańcza- mango- marakuja. Gładka konsystencja nie budzi podejrzeń więc poranne śniadania przebiegają bez zakłóceń. Każdy rodzic wie, że dzieci są bardzo podejrzliwe, w praktyce wygląda to tak jak na obrazku, który niedawno umieściłam na facebooku.

A tak swoją drogą to bardzo trudno jest znaleźć porządne soki owocowe, o czystym składzie. Tak wiem, można je zrobić samemu, wycisnąć w wyciskarce lub coś zblendować, ale na tygodniu liczy się szybka logistyka aby wszyscy dotarli na czas do pracy a dziecko do przedszkola. Macie swoje ulubione marki? Takie bez konserwantów, sztucznych barwników, dodatkowego cukru itp?

W dzisiejszym przepisie chciałabym pokazać Wam mój najnowszy eksperyment kulinarny. Muffiny z imbirowym rabarbarem, które są delikatne w smaku, nie za słodkie, takie w sam raz. Miąższ wychodzi puszysty, a posypka z płatków migdałowych przyjemnie chrupie w trakcie jedzenia. Imbirowy rabarbar można zrobić w rondlu/patelni lub upiec (jak w przepisie na Ryż na mleku kokosowym z pieczonym rabarbarem). Muffiny plus szklanka soku stanowią idealne śniadanie.

Z przepisu wyszło mi 15 małych muffinów.

PS. Zapomniałam Wam wspomnieć, że 30 maja obchodzony był Światowy Dzień Soku:)

babeczki_3d

babeczki_3a

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 130g serka mascarpone
  • 90ml mleka
  • 60g masła
  • 40g mielonych migdałów
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 4 młode, cienkie łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1-2 łyżki wody

Dodatkowo: Garść płatków migdałówych do posypania muffinków

babeczki_3c

Przygotowanie:

  1.  Rabarbar umyj, odetnij końcówki i pokrój w 1cm kawałeczki. Jeśli używasz dużych łodyg lepiej obierz je ze skóry. Do rondla wlej wodę wodę, dodaj cukier, rabarbar, imbir i laskę wanilii (uprzednio przekrojoną wzdłuż i z wyjętymi nasionkami). Całość smaż aż rabarbar zmięknie. W zależności od tego jakie masz preferencje, do babeczek możesz dodać rabarbar jak jeszcze poszczególne kawałeczki zachowują swój kształt lub całość możesz zesmażyć na dżem.
  2.  Do miski wsyp suche składniki na ciasto- mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia i cukier.
  3. Masło rozpuść i ostudź. Dodaj jajko, mleko i serek mascarpone, a następnie zblenduj aby uzyskać jednolitą konsystencję. Całość przelej do miski z mąką, dodaj także zesmażony rabarbar i wymieszaj.
  4. Za pomocą gałkownicy do lodów nabieraj małe porcje i umieszczaj je w foremkach na muffiny. W przepisie użyłam małych, wolnostojących papilotek. Foremki napełniaj do 2/3 wysokości. Gotowe muffiny posyp płatkami migdałowymi. Możesz je lekko docisnąć, żeby dobrze trzymały się ciasta.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka.

Najlepsze na ciepło, podane ze szklanką soku.

Smacznego!

babeczki_3b

Komentarzy: 2

  1. Sylwia
    20 czerwca 2016 / 13:25

    czy mogę użyć gotowego dżemu?

    • Kinga
      20 czerwca 2016 / 22:02

      jak najbardziej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.