Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 7 Cze 2015 w DESERY | 2 komentarze

Smaki lubelszczyzny: Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowo-różanym

Dzisiejszym wpisem chciałabym przedstawiać Wam jeden ze smaków mojego regionu, a mianowicie kruche rogaliki nadziewane masą z orzechów i płatków róż. Wypiek ten znajduje się na liście Produktów Tradycyjnych i jest to sztandarowy produkt gminy Końskowola, która jest lokalnym zagłębiem różanym. Tradycyjnie do rogalików używane są płatki róży pomarszczonej (fałdzistolistnej), które są ucierane z cukrem.
Jednak jak to bywa w przypadku tego typu wypieków, każdy dom ma swoje zwyczaje i wprowadza takie modyfikacje, które smakowo pasują wszystkim domownikom. Ja używam gotowej konfitury z płatków róż, np. takiej. Dzisiaj wyjątkowo użyłam oleju kokosowego (miałam za mało masła w domu), ale efekt był naprawdę świetny i chyba kolejnym razem spróbuję zwiększyć jego proporcję. Dodatkowo rogaliki oprószam zwykłym cukrem pudrem, a nie różanym.
Rogaliki są kruche i delikatne. Róża jest tylko delikatnym akcentem urozmaicającym smak. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Do rogalików zaparzcie herbatkę albo kawkę. Wspaniale razem smakują.

rogaliki_roza_1f

rogaliki_roza_1b

Składniki:

Ciasto:
400g mąki pszennej
250g masła
100g oleju kokosowego
2 jajka
2 żółtka
3 czubate łyżki tłustej śmietany (22%)
2 łyżki cukru waniliowego

Nadzienie:
250g orzechów włoskich
150g konfitury z płatków róż

Dodatkowo: cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Do misy robota kuchennego dodać masło, olej kokosowy i mąkę, a następnie rozetrzeć na drobne okruszki. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję. Przełożyć do miseczki oprószonej mąką, nakryć ściereczką i odstawić na noc do lodówki.
2. Przygotować masę orzechowo- różaną. Orzechy zblendować albo bardzo drobno posiekać. Dodać konfiturę z róży, w takiej ilości aż masa stanie się zwarta i łatwa do formowania.
3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 porcje. Jedną włożyć do lodówki, a drugą porcję rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy- ciasto formować w prostokąt o grubości 3-5mm. Zbędne kawałki ciasta odciąć i dodać do porcji trzymanej w lodówce. Następnie ciasto pociąć nożem w pasy o szerokości ok. 10cm i wyciąć z niego trójkąty. Trójkątów wyciąć jak najwięcej, mają się stykać bokami, a podstawy na przemian- raz na górze, raz na dole. Na każdym trójkącie układać porcję nadzienia- dużą kulkę i zawinąć zaczynając od podstawy trójkąta. Brzegi zawinąć do środka tworząc kształt rogalika. Piec w temperaturze 110 stopni C. przez 15-20 minut lub do zrumienienia.
4. Podobnie postąpić z drugą porcją ciasta.

Uwagi: Ciasto zawiera dużo masła i oleju kokosowego więc w temperaturze pokojowej i przy kontakcie z dłońmi szybko rzednie dlatego pozostałe ciasto należy trzymac w lodówce. Wszystkie elementy, które odcinamy wkładamy do lodówki- wykorzystamy je do zrobienia następnych rogalików. Nadzienia jest dużo więc rogaliki powinny być porządnie nim napełnione.

Z przepisu wyszło mi ok. 70 małych rogalików.

Smacznego!

rogaliki_roza_1e

rogaliki_roza_1c

rogaliki_roza_1dTnąc pasy ciasta na trójkąty robię to jak na zdjęciu powyżej, trójkąty trochę rozsunęłam, żeby lepiej zobrazować ideę. Nie muszą być identyczne, wystarczą w miarę podobne :)

rogaliki_roza_1a

Komentarze

2 komentarze

  1. Ciekawie muszą z dodatkiem róży smakować :)

    • to delikatny posmak, ale przyjemny :)

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...