Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 26 Sie 2014 w DESERY | 3 komentarze

Sernik na czekoladowym spodzie, z polewą czekoladową i porzeczkami

Od jakiegoś czasu marzył mi się sernik. W międzyczasie miałam okazję spróbowania sernika, w którym zatopione były kawałki pierniczków. Oj! Nie moja bajka. Sernik to sernik a piernik to piernik. I sernik ma być z sera prawdziwego, a nie z sera z wiaderka. Kiedyś to w tych wiaderkach był jeszcze zmielony ser, a teraz powstaje z tego serowa pianka. I to też w moim odczuciu nie jest sernik!
Dzisiaj przygotowałam z Natalią sernik na czekoladowym spodzie. W zasadzie ta kombinacja jest już pyszna i w tej postaci nadaje się do podania gościom. Dzisiaj jednak mam silną czekoladową zachciankę, więc sernik został dodatkowo polany czekoladą i dla lekkiego kontrastu smakowego- podawany z kwaśnymi czerwonymi porzeczkami. Owoce najlepiej dodać przed samym podaniem.

sernik_2a
sernik_2d

W przepisie użyłam tortownicy o średnicy 20cm i sernik jest dosyć wysoki. Można użyć troszkę większej formy, 24cm.

Składniki:

Spód:
250g ciastek zbożowych z polewą czekoladową
80g masła
2 łyżki kakao

Masa serowa:
250g sera twarogowego
500g ricotty
4 jajka
150g cukru
50g cukru z wanilią
250ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
skórka i sok z 1 cytryny

Polewa czekoladowa:
150g belgijskiej czekolady deserowej do fontann (albo zwykłej w tabliczkach)
1 szklanka porzeczek

Przygotowanie:
1. Ciasteczka drobno pokruszyć, dodać kakao i roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze ugnieść. Wstawić do lodówki na godzinę.
2. Ser twarogowy przekręcić przez maszynkę, aby pozbyć się grudek.
3. Do misy robota wbić żółtka i utrzeć je z cukrem. Porcjami dodawać ser i śmietankę. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz obydwie mąki. W osobnej misce ubić białka na
sztywną pianę, a następnie należy przełożyć ją do masy serowej i delikatnie wymieszać, zagarniając masę od spodu do góry.
4. Masę serową wyłożyć na czekoladowy spód i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. na ok. 1 godzinę. Gdyby góra sernika zbyt mocno się rumieniła, sernik należy nakryć folią aluminiową. Sernik wyjąć, ostudzić.
5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej a następnie polać nią sernik i równomiernie rozprowadzić. Udekorować owocami wg uznania

sernik_2bSmacznego!

Komentarze

3 komentarze

  1. Mmm, wygląda obłędnie, takie prawdziwy, sernikowy sernik :)

    • bo ja uwielbiam sernikowe serniki :)

  2. Cudnie wygląda więc poproszę kawałeczek :)

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...