Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 22 maja 2014 w DANIA GŁÓWNE | 1 komentarz

Pstrąg tęczowy w maśle szałwiowym

Z działki przywiozłam sporą ilość ziół- tymianek, rozmaryn, oregano, szałwię i miętę. Zapach niesamowity! Aromaterapia w czystej postaci. Taki wybór, że aż trudno się
zdecydować co wykorzystać w pierwszej kolejności. Ostatecznie wybrałam szałwię. Jeszcze tylko mały spacer do rybnego po świeżego pstrąga. Fajnie, że jeszcze są miejsca, które są na tyle wyspecjalizowane, że z dala od morza można kupić naprawdę dobrą rybę! Dobrze, że są ludzie, którym się chce…którzy lubią to, co robią…i którzy z najszczerszą w głosie serdecznością, życzą klientom smacznego. I ja tego Wam także życzę, bo ryba pachnie przepięknie, a smakuje fenomenalnie.

pstrag_1a

Składniki:
2 świeże pstrągi, oczyszczone
10 listków szałwi
1/2 cytryny
2 łyżki masła
sól, biały pieprz
oliwa
natka pietruszki do posypania

pstrag_1b
pstrag_1e

Przygotowanie:
1. Ryby umyć, osuszyć i delikatnie ponacinać skórkę (opcjonalnie). Skórę nacinać płyciuteńko, żeby nie zrobić z mięsa i ości jesieni średniowiecza.
2. Masło połączyć z drobno posiekanymi listkami szałwii, łyżeczką soku z cytryny, solą i białym pieprzem.

pstrag_1c
pstrag_1d
3. Natrzeć masłem ryby, zarówno w środku jak i na zewnątrz. Przykryć i odstawic w chłodne miejsce na godzinę.
4. Ryby wyjąć, dodać pokrojoną w plastry lub kawałki cytrynę, całość delikatnie podlać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-25min. Piec do
miękkości.
5. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie dzisiaj domowe frytki.

Smacznego!

pstrag_1f

Komentarze

1 komentarz

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...