Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 19 Mar 2015 w DLA DZIECI | 4 komentarze

Przepisy dla dzieci. Rozszerzanie diety niemowlaka: Puree z buraczków i cukinii

Buraczki to jedno z ulubionych warzyw mojej córki, chociaż początkowo miłość ta była dziwna. Najpierw mała złapała surowy kawałek buraczka i od razu zaczęła go oblizywać i wysysać sok. Na tym etapie żadne puree czy przeciery z buraczka nie wzbudzały jej zainteresowania. Surowy burak i już! Przy takim stanie rzeczy buraczki kroiłam na małe kawałki, obgotowywałam i wkładałam do siateczkowego gryzaka, a mała z zadowoleniem masakrowała go swoimi pierwszymi zębami.
Z czasem zdecydowała się na puree, w którym z lubością mieszała kawałkiem pieczywa. Teraz od czasu do czasu puree buraczkowe z tego przepisu towarzyszy nam w „dorosłych” posiłkach.

Buraczki zawierają dużo witamin (A, C i z grupy B) i związków mineralnych (wapń, żelazo, potas, magnez i sód) i dlatego powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Buraczki są szczególnie wskazane do spożycia po chorobach, aby zapobiegać anemii, przy niedoborach żelaza oraz przy zaparciach, gdyż regulują pracę układu trawiennego i działają delikatnie rozluźniająco.

Buraczki polecane są maluchom już od 7 miesiąca życia. Są pożywne i lekkostrawne. Słodkawy smak zazwyczaj odpowiada dzieciom, a połączenie go z cukinią nadaje daniu delikatności. A do tego TEN kolor! Intryguje chyba wszystkie dzieci.

puree_buraczki_1a
puree_buraczki_1c

Składniki:
1 burak, sredniej wielkości, obrany i pokrojony w drobne kawałki
1 nieduża cukinia,obrana i pokrojona
1 łyżka masła

Przygotowanie:
1. Buraka zalać niewielką ilością wody, tak aby zakryła powierzchnię i gotować do miękkości. Tuż przed końcem gotowania dodać cukinię (na 3-4 minuty przed końcem) dodać cukinię i gotować aż będzie przezroczysta. Warzywa wyjąć z wody i zblendować; można dodać wodę z gotowania warzyw aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

2. Puree buraczkowe podawać oprószone wiórkami masła.

Smacznego Maluchy!
Przepis pochodzi z tej książki.

puree_buraczki_1b

Komentarze

4 komentarze

  1. pyszne, nie tylko dla dzieciaków! Zupełnie inne od naszych tradycyjnych buraczków.

  2. Czy mi sie wydaje czy to jest srebrna łyżeczka? Wiem wiem, bardzo ladnie to wyglada na zdjeciu i taki klimacik tworzy, ale ja bym nie dawal jej malemu dziecku, bo srebrne sztućce sie scieraja i zostaja w jedzeniu, a to napewno jest szkodliwe dla małego dziecka, bo to nie jest czyste srebro, jakis nikiel tez by sie tam znalazł napewno…

  3. Naprawdę pyszne! Dałam mojej 7-miesięcznej córce w wersji bez masła, zajadała się! A wokół wszystko buraczane ;)

    • bardzo się cieszę! jedzące maluchy to miód na matyczyne serca <3

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...