Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 26 Mar 2014 w DESERY, DLA DZIECI, PRZEKĄSKI, WEGETARIAŃSKIE | 9 komentarze

Przepisy dla dzieci: Chrupiące batoniki na bazie ryżu preparowanego i jaglanych pukanców, z dodatkiem suszonych owoców i pistacji

Kupiłam „jahelne pukance”, etykietka polska informowała mnie, że w opakowaniu znajdują się „jaglane pukance”. Małe białe kuleczki, które w smaku przypominają ryż preparowany i wykonane są z kaszy jaglanej. Natalii bardzo posmakowały (to na plus), ale karmiła nimi także misie, którym nieustannie pukance wypadały z pyszczków i rozsypywały się po całej podłodze (to na minus). Postanowiłam zrobić z nich coś w rodzaju szyszek (pamiętacie to jeszcze?) ale nie na krówkach, tylko na miodzie.
Po wsypaniu pukanców do miski okazało się, że to stanowczo za mało, żeby zabierać się za wyrób szyszkopodobny. Dosypałam drugie tyle ryżu preparowanego, przepatrzyłam szafki w poszukiwaniu kolorowych, owocowych dodatków. Liofilizowane truskawki dają słodkim batonom przyjemnie kontrastujący kwaskowaty akcent, szkoda, że nie miałam ich więcej. Owoce można dodać dowolne, w ilości wg uznania:)

chrukaki

Składniki:
50g jaglanych pukanców
50g ryżu preparowanego
200g miodu (ja użyłam lipowego)
50g masła
10g liofilizowanych truskawek
1 łyżka suszonych jagód goji
1 łyżka suszonej żurawiny
garść solonych pistacji
szczypta soli

chrukaki_1b

Wykonanie:
1. Ryż preparowany i pukance jaglane wysypać na blaszkę i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 15minut. Przepieszać w między czasie. Ryż i pukance staną się
wówczas chrupiące.
2. Miód, masło i szczyptę soli przełożyć na patelnię i mieszać do momentu całkowitego połączenia składników. Podgrzewać jeszcze chwilę, żeby masa nabrała lekko karmelowego koloru. Zdjąć z ognia, wystudzić.
3. Do ostudzonej masy dodać ryż, pukance, pokrojone owoce i pistacje. Dokładnie wymieszać.
4. Masę przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Na rękę nałożyć rękawiczkę foliową (lub woreczek jeśli nie mamy) i dokładnie docisnąć masę do dna. Wygładzić powierzchnię.
5. Jak masa ostygnie pokroić ją na mniejsze kawałki, każdy zawinąć w papier i przełożyć do zamykanego pojemnika.

chrukaki_1d
chrukaki_1e
chrukaki_1cSmacznego!

chrukaki_1a

Komentarze

9 komentarzy

    • są pyszne, polecam jak przerobisz książkę o czekoladzie:)

  1. Gdzie można kupić takie ‚pukańce’?

  2. Zrobiłam dziś wersję z żurawiną. Poległam w kwestii mazidła (nie chciało mi się kleić), ale suszenie w piekarniku przez godzinę spełniło swoje zadanie: masa ostygła i w końcu dało się ją pokroić!

    • a zbrązowiało Ci mazidło przy podgrzewaniu, zanim wymieszałaś z ryżem i żurawiną?

  3. Świetny pomysł, będę musiała wypróbować :)

  4. Batoniki są pyszne- moje dzieci je uwielbiają. Dziękuję za ten przepis!

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...