Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 24 Sie 2017 w ŚNIADANIA | 1 komentarz

Przepis na udany poranek: Croissanty z twarożkiem i pieczonymi pomidorami

Brzydkie śniadania gorzej smakują. Tak myślę. Nie od dzisiaj wiadomo, że jemy oczami. Im coś ładniejsze tym lepiej oddziałuje na nasze receptory i chcemy to zjeść jak najszybciej. Przykład? Owsianka. W szkolnej stołówce podawana na śniadanie jako szaro- bura zupa, której nikt publicznie nie wychwalał i nikomu nie przyszło do głowy, żeby ją sfotografować. Spójrzcie dla odmiany na instagrama- ta sama owsianka potrafi wyglądać zjawiskowo. Niektóre z nich są tak udekorowane, że aż trochę żal je zbezcześcić łyżką.
W prawdziwym życiu, kiedy rutynę poranka przerywa szaleństwo obcowania z dziećmi, nikt nie będzie tworzył misternych aranżacji z owoców w misce z owsianką, większość raczej wybierze opcję ekspresową- wrzuci po prostu garść ulubionych owoców i w drogę. Na tygodniu cenię szybkie i sprawdzone rozwiązania, czas na finezję zostawiam sobie na weekend. Miło jest jednak zjeść coś co wygląda ciut inaczej niż zazwyczaj, a mimo wszystko daje się przygotować błyskawicznie. Tak jest właśnie z dzisiejszym śniadaniem. Kiedy pieką się pomidorki, ja kroję croissanty, przygotowuję twarożek, robię herbatę w ulubionym kubku. Zwykłe śniadanie, a mimo wszystko tak jakoś lepiej, przyjemniej. Co myślicie o takim umilaniu poranków?

Przepis na croissanty znajdziecie tutaj, możecie je również kupić:)

Croissanty z serekiem i pieczonymi pomidorami

Croissanty z serem i pieczonymi pomidorami

Croissant

 

Składniki- na 1 porcję:

  • 1 croissant (może być zwykła bułeczka)
  • 2 plastry białego sera
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • garść pomidorków koktajlowych
  • kilka listków świeżej bazylii
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Pomidorki ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec aż skórka zacznie na nich pękać. Można je także usmażyć na patelni, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
  2. Ser rozdrobnić, wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.
  3. Croissanta przekroić na pół. Każdą połówkę smarować serkiem, a na wierzchu układać upieczone pomidory. Można posypać dodatkową porcją ziół.

Smacznego!

Croissanty

Komentarze

1 komentarz

  1. o rety! ale narobiłaś mi smaku…

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...