Placuszki jogurtowe z truskawkami

Sezon na polskie truskawki rozpoczęty! Sezon na słodkie, pachnące i soczyste truskawki. Na większe, mniejsze, bardziej czerwone oraz takie prawie dojrzałe owoce. To już nie botoksowane importowane truskawki, które czasami nawet i pachną, ale niestety kompletnie pozbawione są smaku. Zaczyna się wielkie truskawkowe love! Na działkowe truskawki jeszcze trochę przyjdzie mi poczekać, bo na razie kwitną, ale do tego czasu kumpluję się tymi sklepowymi.

Kilka dni temu, jak tylko zobaczyłam propozycję wypiekania na śniadanie w postaci placuszków jogurtowych z truskawkami, od razu wiedziałam, że biorę w nim udział! Placuszki wychodzą puszyste, łatwo się smażą, ale zdecydowanie krócej niż w przepisie. Przecieranie patelni papierowym ręcznikiem po każdej turze obowiązkowe- dopiero wtedy placuszki są złociste, a zatopione w cieście truskawki apetycznie czerwone. Reakcja córki na placuszki: „Mama, pycha!” oraz „tak jeszcze nie było, żeby w placuszku była truskawka” powinny wystarczyć za rekomendację 🙂

placuszki_z_truskawkami_1a

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku i w całości cytuję go za autorką.

Składniki:
250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
2 duże jajka
2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
2 – 3 łyżki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
kilka truskawek

Przygotowanie:

W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.

Smacznego!

placuszki_z_truskawkami_1c

W wypiekaniu udział wzięli:

Agnieszka, Joanna, Grażyna, Bożena, Marzena, Marzena, Joanna,  Dorota, Angelika, Szóste Niebo, Magdalena, Nina, Gosia, Magda, Marta

Komentarzy: 11

  1. 22 maja 2016 / 22:25

    przepysznie wyglądają

  2. 22 maja 2016 / 22:46

    Przepyszne i pięknie podane!

    • Kinga
      23 maja 2016 / 13:25

      dziękuję za komentarz oraz za wspólne smażenie placuszków 🙂

    • Kinga
      23 maja 2016 / 13:24

      dziękuję:) ja również dziękuję za wspólny czas

  3. 23 maja 2016 / 15:29

    To prawda opinia dzieci jest najważniejsza tutaj 🙂 Dzięki Kinga za wspólne pieczenie placuszków 🙂

    • Kinga
      23 maja 2016 / 18:30

      tak, akceptacja małego smakosza musi być! również dziękuję za wspólny czas 🙂

    • Kinga
      24 maja 2016 / 22:15

      dzięki 🙂

  4. Sylwia
    20 czerwca 2016 / 13:26

    z innymi owocami tez wyjdą?

    • Kinga
      20 czerwca 2016 / 22:02

      tak! próbowałam z borówkami oraz malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.