Pizza margherita. Przepis na włoską pizzę na cienkim cieście

Pizza na cienkim cieście z sosem pomidorowym, świeżą bazylią i serem to włoska klasyka gatunku. Przez większość czasu uważałam ją za „pakiet bieda” i z lubością dobierałam do niej przynajmniej ze 3 dodatkowe składniki. Okazało się jednak, że to wszystko kwestia ciasta i sposobu jego wypiekania oraz dodatków. I wierzcie mi, wcale nie trzeba mieć specjalnego pieca ani niesamowicie wypasionego piekarnika. Moja stara kuchenka doskonale daje sobie radę.
Z przepisu wychodzą dwie pizze. Z ciasta formuję dwa cienkie placki- po upieczeniu są miękkie i chrupiące zarazem, doskonale trzymają kształt i nie opadają jak naleśniki…Do tego domowy sos pomidorowy ze świeżymi ziołami plus mozzarella. Mmmm, to połączenie jest naprawdę świetne. Oczywiście na pizzę można dorzucić ulubione dodatki. Im więcej składników tym mniej włoska pizza, a bardziej amerykańska. Taką też lubię tylko ciasto robię ciut inaczej.

pizza_1c

Składniki:

ciasto:
400g mąki
190ml ciepłej wody
10g świeżych drożdży
30ml oliwy z oliwek
2/3 łyżeczki soli
szczypta cukru

sos pomidorowy:
4 duże pomidory
250g pomidorków koktajlowych
3 ząbki czosnku
2 gałązki bazylii
1 łyżeczka świeżego oregano
1 łyżeczka brązowego cukru
sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)

dodatkowo:
1 opakowanie sera mozzarella

Przygotowanie:
1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier, odrobinę ciepłej wody i kilka łyżek mąki do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Odstawić na ok. 10min. aż drożdże zaczną
pracować. Dodać pozostałe składniki i wyrobić sprężyste, elastyczne ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2. Sos pomidorowy: Duże pomidory umyć i przekroić na pół, posypać czosnkiem posiekanym w plasterki, podlać oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika (220 stopni) na ok. 40 minut. Na ok 15 min przed końcem dodać pomidorki koktajlowe, sa małe więc szybko się pieką. Następnie wszystkie pomidorki przełożyć do garnka i odparować nadmiar wody.  Dodać zioła, cukier, sól i pieprz i jeszcze chwilę pogotować. Zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku.

pizza_1b
pizza_1e
pizza_1f
3. Rozgrzać piekarnik do 220stopni, wstawić blachę do pieczenia do środka aby się dobrze nagrzała. W międzyczasie ciasto na pizze, podzielić na pół, z każdej części
uformować cienki placek. Ciasto jest elastyczne i łatwo się z nim pracuje. Placek najlepiej formować na papierze do pieczenia, łatwiej później przenieść na blachę. Placek
wstawić na ok.5-7 minut do piekarnika, aby się delikatnie podpiekł. Następnie należy wyjąć blachę z plackiem i posmarować go sosem pomidorowym. Na tym etapie dodajemy też pozostałe składniki, wedle upodobań, ja dzisiaj jednak pozostaję przy klasyce. Placek należy ponownie wstawić do piekarnika, na jakieś 10 minut. Następnie go wyjąć i posypać mozzarellą i listkami świeżej bazylii, a potem znów wstawić do piekarnika aby ser się roztopił a brzegi pizzy delikatnie zarumieniły.

pizza_1d
4. Pokroić na kawałki. Pozostały sos przełożyć do małej miseczki i podawać razem z pizzą.

Smacznego!

pizza_1g
pizza_1a

 

Zapraszam do polubienia mojego profilu na facebooku.

Komentarzy: 15

  1. Spinka
    15 czerwca 2014 / 23:32

    wyszła pyszna:)

    • Irka
      22 listopada 2015 / 01:26

      Jakby się ktoś zastanawiał czy warto zrobić taką pizzę, odpowiadam- KONIECZNIE 🙂 Jest pyszna!

      • Kinga
        22 listopada 2015 / 23:40

        dziękuję za tak dobrą rekomendację 🙂

  2. katalogi
    6 grudnia 2014 / 18:43

    Pycha!

  3. 14 grudnia 2014 / 20:59

    A przy okazji trafiłam na pyszną pizzę 🙂 Będę korzystała z przepisu 😀

  4. 20 stycznia 2015 / 23:16

    Przepiękny artykuł! 🙂 Zdjęcia są tak apetyczne, że aż ślinka cieknie 🙂
    Jutro na obiad robię obowiązkowo pizzę! 🙂

    • Kinga
      20 stycznia 2015 / 23:39

      dziękuję 🙂

    • galla
      20 listopada 2015 / 10:57

      pycha!

  5. Natalia
    5 września 2015 / 16:42

    Przez żołądek do serca:-) mój chłopak był zdumiony;-) dzięki za inspirację!

    • Kinga
      5 września 2015 / 20:25

      To świetnie! Dziękuję za wiadomość:)

  6. Natalia
    15 listopada 2015 / 11:03

    najlepsza pizza pod słońcem! Wszyscy byli zadowoleni

    • Kinga
      17 listopada 2015 / 11:10

      jak miło czytać takie komentarze:)

  7. Asia
    9 stycznia 2016 / 22:54

    Pyszna pizza

    • Kinga
      10 stycznia 2016 / 08:15

      cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.