Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 6 Lip 2017 w DANIA GŁÓWNE, PRZEKĄSKI | 0 komentarzy

Pieczony bakłażan podany z fetą i świeżymi pomidorami

Wakacje to zawsze uczta dla podniebienia! W tym roku wybraliśmy się na wyspę Zakynthos i przez cały tydzień mogliśmy się cieszyć greckimi specjałami. Nie ma nic lepszego niż świeże warzywa i owoce, które mogły dojrzeć na słońcu i nasycić się niepowtarzalnym smakiem i aromatem.
W trakcie jednej z kolacji podano nam bakłażana z dodatkiem fety, pomidorów i świeżych ziół. Niby kilka prostych składników, a efekt końcowy niesamowity.
Co ciekawe, wcale nie trzeba bakłażana solić, czekać aż pojawią się na nim kropelki soku, płukać i osuszać. Jego trzeba po prostu ponacinać, polać obficie oliwą i posypać ziołami. Ja cenię szybkie proste, i smaczne dania. Bakłażan z dzisiejszego przepisu spełnia te wszystkie założenia. I co najważniejsze- wcale nie jest gorzki!

W składnikach podany jest 1 bakłażan, to porcja orientacyjna. Jeśli planujecie do niego podać coś jeszcze, np. sałatkę, to po połówce bakłażana na osobę będzie wystarczająco. Jeśli natomiast daniem głównym (i jedynym) będzie bakłażan to proponuję po jednym na osobę.

Pieczony bakłażan

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • oliwa (ok. pół szklanki)
  • 1 pomidor
  • pół plasterka sera feta/ pół koszyczka jeśli kupicie pokrojoną fetę w koszyczku Arla
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • kawałeczek cytryny

Przygotowanie:

  1. Bakłażana przeciąć wzdłuż na pół. Zostawić zieloną końcówkę, to upieczony bakłażan lepiej będzie trzymał kształt, bez niej rozlezie się na boki. Ostrym nożem ponacinać miąższ bakłażana, tworząc na nim wzór szachownicy. Bakłażana umieścić w naczyniu do pieczenia. Bakłażana obficie polać oliwą, polewać go dotąd aż miąższ nie będzie w stanie „wypić” więcej oliwy. Posypać solą, pieprzem i listkami tymianku. Wstawić bakłażana do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni C i piec przez ok. 30 minut, aż miąższ się zrumieni.
  2. W międzyczasie pomidora przekroić na pół, wyjąć ze środka nasionka, a resztę pokroić w kostkę. Pokroić również ser feta.
  3. Gotowe połówki bakłażana przełożyć na talerz, posypać pomidorami i serem feta, skropić sokiem z cytryny.

Smacznego!

Pieczony bakłażan

A tu kilka migawek z tej uroczej wyspy:

Zakynthos

Zakynthos

Zakynthos

Zakynthos

Komentarze

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...