Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 18 Lut 2014 w DANIA GŁÓWNE, DLA DZIECI, WEGETARIAŃSKIE | 6 komentarze

Przepisy dla dzieci: Pieczone kotleciki z ciecierzycy

O ciecierzycy możemy przeczytać wiele dobrego. Jest bogatym źródłem białka i pewnie dlatego jest tak popularna wśród wegetarian. Ciecierzyca jest również polecana dzieciom, ponieważ jest to produkt bogaty w mikroelementy i witaminy, np: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6) a także żelazo, magnez oraz błonnik.
Ciecierzycę można wykorzystywać w kuchni na mnóstwo sposobów- do hummusu, kotlecików, zup czy sałatek.

Na dzisiejszy obiad przygotowałam kotleciki dla całej rodziny. Natalia najchętniej zjada kotleciki w akompaniamencie warzyw pokrojonych w słupki, zazwyczaj jest to
papryka, ogórek. Są to warzywa dosyć mokre i dlatego cały posiłek lepiej „wchodzi”. Czasami do kotlecików robię dla niej pastę z papryki, dip z awokado lub gotowanych na parze warzyw. Natomiast dla mnie i męża, przygotowałam pikantny dip ziołowo-czosnkowy. Bardzo mocny, ale nam smakuje. Dzisiaj Natalia uparła się, że chce moczyć swojego kotlecika w czosnkowym dipie. Trzy razy liznęła, po czym oznajmiła, że chce pić i tak za jednym zamachem opróżniła pół bidonu wody. Więcej nie chciała, została przy warzywach:)
Z tak przygotowanych kotlecików można także zrobić burgery z ulubionymi dodatkami albo polać sosem (polecam grzybowy) i serwować z sałatką.

kotlety_ciecierzyca1

W przepisie korzystam z suszonej ciecierzycy. Przed ugotowaniem trzeba ją opłukać i moczyć przez ok.12godzin. Gotuje się 1-2 godzin, do miękkości. Ja korzystam z
szybkowaru, nie trzeba namaczać i ciecierzycę mam gotową w 20-25minut.
Porcja dla 2 osób dorosłych i dziecka

kotlety_ciecierzyca4
Składniki:
400g ugotowanej ciecierzycy (ok.2szklanki)
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 nieduża cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki średniej wielkości
1 pietruszka
3 łyżki mąki (dowolnej, ja akurat miałam kukurydzianą)
1 łyżeczka kolendry (rozbitej w moździerzu)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
2 łyżki oleju rzepakowego (może być inny)
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Ciecierzycę ugotować do miękkości. Kaszę jaglaną uprażyć na patelni, a następnie zalać wodą i ugotować (na 1 szklankę kaszy daję ok. 1,5szklanki wody).
2. Cebulę, marchewkę i pietruszkę pokroić, podsmażyć na rozgrzanej patelni przez ok. 2minuty, następnie dodać wodę, kolendrę i udusić.
3. Ciecierzycę, kaszę jaglaną, warzywa i wszystkie przyprawy wrzucić do robota kuchennego lub blendera i utrzeć na gładką masę. Przyprawić do smaku. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
4. Formować kulki wielkości piłek do ping-ponga, spłąszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec w temperaturze ok. 200ºC przez ok. 20 minut. w międzyczasie kotleciki przekręcić na drugą stronę.

Dip czosnkowo-ziołowy:
180g jogurtu naturalnego
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej pietruszki
sól

Smacznego!
kotlety_ciecierzyca3
kotlety_ciecierzyca2
kotlety_ciecierzyca5

Komentarze

6 komentarzy

  1. Pycha, mezowi zaostrzylam smak papryczką chilli, natomiast sama z dziećmi zjedlismy według przepisu. Dziekuje za pomysł :-)

    • Cieszę się, że kotleciki Wam smakowały:)

  2. Akurat miałam w lodówce trochę cieciorki i kaszy jaglanej – podejrzałam Twój przepis i miałam dzisiaj pyszny obiad :) Na pewno często będę do niego wracać!

  3. Czy można kotleciki usmażyć na patelni z odrobiną oliwy?

    • można, tylko formuj mniejsze i bardzo delikatnie przewracaj na drugą stronę :)

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...