Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 22 Lip 2016 w DESERY, ŚNIADANIA | 0 komentarzy

Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką

Lato do definitywnie czas owoców. Wybór jest ogromny, bo do dyspozycji mamy maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, morele, arbuzy, borówki, porzeczki, agrest, jabłka. Jest to więc najlepszy moment na jedzenie dużych ilości owoców bo te wygrzane w słońcu są po prostu najlepsze (czyt. najsłodsze).
Tradycyjnie kruszonkę robi się z mąki pszennej, cukru i masła. Takie połączenie kojarzy mi się z domowym ciastem i od czasu do czasu miewam na takie ochotę. W codziennym życiu stawiam na zdrowsze, bardziej odżywcze rozwiązania np. płatki owsiane blenduję razem z migdałami, zamiast cukru używam syropu klonowego a zamiast tradycyjnego tłuszczu- oleju kokosowego. Ten ostatni w słodkich daniach sprawdza mi się znakomicie, natomiast zupełnie nie pasuje mi do dań wytrawnych.
Owoce pod kruszonką świetnie komponują się z odrobiną jogurtu, serka czy słodkiej śmietanki.

owoce_kruszonka_1c

Składniki:

  • 2 brzoskwinie
  • 2 szklanki drobnych owoców np. malin, jagód, porzeczek, wiśni, czereśni
  • 30g migdałów
  • 70g płatków owsianych
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 duże łyżki syropu klonowego
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 serek kremowy naturalny Apetina lub jogurt grecki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

owoce_kruszonka_1b

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie przekrój na pół, usuń pestki, a następnie podziel owoce na mniejsze kawałki. Dodaj większość drobnych owoców (zostaw kilka do przybrania gotowego dania). Polej i łyżką syropu klonowego.
  2. Migdały i płatki owsiane wsyp do blendera i zmiksuj na mniejsze kawałki. Dodaj ekstrakt waniliowy, syrop klonowy, kakao, cynamon, rozpuszczony tłuszcz i wymieszaj. Jeśli konsystencja jest lepka, grudkowata wyłóż ją na owoce i równomiernie rozprowadź. Całość piecz przez 20-25 minut w 180 stopniach C.
  3. W międzyczasie połącz serek ze śmietaną i sokiem z cytryny. W wersji fit użyj jogurtu naturalnego.
  4. Na talerze nakładaj porcje owoców z kruszonką oraz porcje serka. Całość można dodatkowo skropić syropem klonowym.

Smacznego!

owoce_kruszonka_1d

owoce_kruszonka_1a

Wpis bierze udział w akcji:


Twoja kuchnia ma to coś

Komentarze

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...