Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 28 Mar 2017 w DANIA GŁÓWNE, WEGETARIAŃSKIE | 0 komentarzy

Orzechowe roladki z bakłażana w sosie pomidorowym

Bakłażan! Mam nadzieję, że jesteście fanami tego warzywa, bo ja je bardzo lubię. Nie ukrywam, że sporo czasu zajęło mi znalezienie idealnej obróbki tak, żeby smakował tak dobrze jak na greckich wakacjach. Przez dłuższy czas miałam z nim problemy- a to wyszedł za gorzki, a to bez wyrazu, a to w ogóle jakiś taki ble. Nie poddawałam się jednak i nadal eksperymentowałam. Ostatecznie najbardziej lubię jak jest ugrillowany lub częściowo poddany tego rodzaju obróbce. Nabiera wówczas właściwego smaku, idealnego. Już same plastry obsmażone na złoto są pycha!
Do bakłażanów polecam pastę z orzechów włoskich i serka Apetina- pesto z rukolą. W zasadzie mógłby to być serek naturalny, do którego należałoby dodać pesto, ale tak jest zdecydowanie szybciej.

Jeśli zależy Wam na przygotowaniu małych przekąsek podajcie same roladki z bakłażana, bez sosu. Same smakują wybornie! Ja jednak przygotowałam je dzisiaj z sosem, w ramach obiadu.

DSC_0318

Składniki:
2 bakłażany
1 serek Apetina- Pesto i Rukola
1 szklanka orzechów włoskich
1 łyżka oleju rzepakowego (lub oliwy)
1 ząbek czosnku
szczypta chilli
sól, świezo zmielony pieprz do smaku

Dodatkowo: garść rukoli

Na sos:
1 puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 ziele angielskie
1 liść laurowy
1-2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta cynamonu
sól, świeżo zmielony pieprz

DSC_0324

Przygotowanie:
Bakłażany pokroić w 5-7mm paski. Posolić i odstawić na 15min. Opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana podsmażyć z obydwu stron na patelni grillowej. Jeśli czujesz, że plastry były niejednolitej grubości i niektóre są niedosmażone to włóż je na 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika. Ostudzić.
Orzechy uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. Przesypać na ściereczkę, zatulić i delikatnie je pocierać, żeby zdjąć skórkę (tyle, ile się da). Orzechy przesypać do blendera czy innego robota i zblendować. Nie na puch tylko na lekkie grudki. Dodać serek, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i przyprawy. Wymieszać.
Na każdy plaster nakładać łyżeczką pasty orzechowej, kilka gałązek rukoli i zwijać.

Sos: Cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć na oleju razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać pomidory, sól, pieprz i cynamon. Gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Doprawić do smaku.

W naczyniu do zapiekania ułożyć sos, a na nim roladki z bakłażana. Wstawić na 15 min do rozgrzanego piekarnika.

Gotowe!

DSC_0323


Codziennie baw się smakiem!

Komentarze

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...