Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 18 Gru 2014 w DESERY | 4 komentarze

Lebkuchen. Przepis na najlepsze świąteczne pierniczki

To są najlepsze pierniczki jakie jadłam! Idealnie miękkie, rozpływające się w ustach, cudownie korzenne z wyczuwalną pomarańczową nutą. Jak tylko zrobiłam je po raz pierwszy, to od razu wiedziałam, że ten wypiek na stałe zagości na mojej liście obowiązkowych wypieków na Święta Bożego Narodzenia. Pierniczki mają jeszcze jedną zaletę, są ekspresowe i nie wymagają zbytniego zaangażowania. W dużym słoju spokojnie zaczekają na swoją chwilę i mówię Wam- pomimo swojego niepozornego wyglądu są to pierniki z dużym współczynnikiem „WOW”.

lebkuchen_1a

Lebkuchen
Przepis pochodzi z tej strony

Składniki:
250 g mąki pszennej
85 g zmielonych migdałów
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 ml miodu
85 g masła
pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

lebkuchen_1b

Przygotowanie:
1. Do miski wsypać suche skłądniki: mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
2. Masło i miód umieścić w garnku z grubym dnam i podgrzać- składniki mają się rozpuścić, a nie zagotować. Ostudzić i przelać do suchych skłądników. Dodać skórkę kandyzowaną i dokładnie wymieszać. Nie dosypywać mąki, masa jest gęsta i klejąca.
3. Mokrymi dłońmi formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układać w odstępach, pierniczki rosną w trakcie pieczenia.
4. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Zaraz po upieczeniu pierniczki są bardzo miękkie, należy chwilę odczekać i dopiero potem przełożyć je na kratkę do studzenia. Wierzch pierniczków można pokryć lukrem.

Jak przygotować lukier?
Składniki:
1 białko jajka
2/3 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
1. Jajko sparzyć, oddzielić biało od żółtka. Za pomocą miksera lub ręcznego blendera ubić białko na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Odstawić na chwilę, lukier gęstnieje. Następnie maczać w nim pierniczki i układać na kratce do całkowitego wystygnięcia.

Ja pierniczki przechowuję w dużych, szklanych słojach, wraz z kawałkami jabłek ze skórką- dzięki temu pierniczki zachowują miękkość i delikatność. Jabłka trzeba wymieniać co kilka dni aby nie spleśniały. Lukruję zazwyczaj dzień przed Wigilią.

Smacznego!

Komentarze

4 komentarze

  1. Pyszne! Wlasnie upieklam :)

  2. Te pierniczki są mistrzowskie

    • to moje ulubione :)

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...