Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 16 Mar 2017 w DESERY, DLA DZIECI | 0 komentarzy

Kulki mocy, czyli zdrowe desery dla każdego

Są takie rzeczy, po których nie ma już odwrotu! Postanowiliśmy wyczyścić domowe półki z wszelkich sklepowych słodkości i zastąpić je prawdziwym jedzeniem. Nie poszliśmy w skrajny radykalizm, bo miejsce na wisienkę w likierze czy na mini Bounty od czasu do czasu się znajdzie.
Czemu zdecydowaliśmy się na taki krok? Kilka miesięcy temu założyłam sobie „dzienniczek pięknej skóry”, w którym zapisywałam wszystko co zjadłam i wypiłam w ciągu dnia. WSZYSTKO. Po dłuższej obserwacji swojego ciała okazało się, że to m.in. po słodyczach mam problemy ze skórą. Nie z krostkami, tylko z pojawiającymi się plamkami, które intensywnie się łuszczyły.
Odstawienie słodyczy nie stanowiło dla mnie szczególnego problemu, bo ja jestem raczej we frakcji śledziowej niż cukierkowej. Nie mniej jednak od czasu do czasu nachodziło mnie, że może by jednak coś zjeść. Tylko co? Bardzo smakują mi batony z Dobrej Kalorii i to właśnie one zainspirowały mnie do zrobienia własnej, domowej wersji. Orzechy i daktyle stanowią tam bazę i tylko od dodatków zależy efekt końcowy. Najlepiej sprawdza mi się mix orzechów nerkowca i migdałów, ale zawsze dodaję do nich jeszcze jeden rodzaj orzechów, w zależności od tego czym aktualnie dysponuję. Daktyle i inne suszone owoce nadają słodyczy, a dodatek skórki pomarańczowej i kakao czyni deser prawdziwą przyjemnością.
Próbowałam robić ten deser w postaci zwykłych batonów, ale prawda jest taka, że masa jest kleista więc szybciej i wygodniej jest mi ulepić kulki, a następnie obtoczyć w kakao, żeby tej kleistości się pozbyć.
Spokojnie można by obtoczyć kulki w wiórkach, sezamie, nasionach czy innych dobrach, ale wiecie- w mniemaniu mojej córki automatycznie tracą na atrakcyjności. Niemniej jednak wsypanie ww. składników w masę, a następnie obtoczenie kulek w kakao jest jak najbardziej kuszącą dla niej opcją.

kulk_mocy1
Składniki:

200g orzechów nerkowca
200g orzechów brazylijskich
100g migdałów
100g daktyli
50g suszonych owoców morwy (można pominąć lub zastąpić rodzynkami)
2 łyżeczki nasion chia
2 czubate łyżki kakao + 1 czubata łyżka do obtoczenia kulek

kulk_mocy1a

Przygotowanie:

  1. Orzechy i daktyle namoczyć. Zalewam je ciepłą, przegotowaną wodą i odstawiam na 1-2 godziny.
  2. Migdały zblendować na pył lub po prostu kupić już zblendowane.
  3. Suszoną morwę zblendowałam razem z migdałami. (Rodzynki jednak bym namoczyła, jak daktyle)
  4. Do zblendowanych migdałów i morwy, dodaję orzechy i daktyle (bez wody), nasiona chia, kakao i całość blenduję do uzyskania w miarę jednolitej masy.
  5. Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczam w kakao i przechowuję w lodówce.

Smacznego!

Bakalie mają moc!
A sklep Agnex ma 5% zniżki na hasło ZDROWE-BAKALIE:

Komentarze

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...