Krucha tarta z cukinią, serem i tymiankiem

Z cukinią już tak jest- najpierw czekasz i czekasz aż na krzaku pojawią się kwiaty, potem na małe zawiązki warzyw… Następnie celebrujesz w posiłku pierwszą zerwaną cukinię, drugą… aż pewnego dnia obrywasz na raz 15 dojrzałych cukinii i zastanawiasz się co zrobić z tym nadmiarem szczęścia. I tak co kilka dni przez całe wakacje!
Zrywam więc cukinie, robię z nich sos na zimę, marynuję, przygotowuję na milion sposobów na obiad, przemycam w ciastach. Ostatnio zrobiłam tartę z cukinią, bardzo podobną do tej, którą robiłam w zeszłym roku ze szparagami. Wyszła wspaniała! Wyobraźcie sobie kruche, delikatne ciasto, w środku aromatyczny serek pachnący tymiankiem, a na wierzchu delikatna w smaku cukinia. Coś pysznego!

Galette z cukinią

Tarta z cukinią i serem

Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła (pokrojone w kostkę, schłodzone)
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki wody (do połączenia składników)

Nadzienie:

  • 1 nieduża cukinia
  • 100g kremowego serka
  • 2-3 łyżki startego sera manchego (lub parmezanu)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Do podania: 2 łyżki startego parmezanu

krucha tarta z cukinią, serem i tymiankiem

Przygotowanie:

  1. Zagnieść kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone zimne masło, sól, a następnie siekać nożem masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i odrobinę wody, zagnieść składniki w kulę, rozpłaszczyć, zawinąć w filię spożywczą i odłożyć na godzinę do lodówki.
    Jeszcze lepszą opcją, z której ja korzystam, jest wrzucenie wszystkich składników do misy robota. Po 1-2 minutach ciasto jest gotowe i wkładam je do lodówki na jakieś 20-30 minut. Czemu tak krótko? Nie wyrabiałam go ręcznie więc nie jest tak kleiste i w moim odczuciu szybciej nadaje się do użycia.
  2. Cukinię pokroić na cienkie plasterki, ok 1mm.
  3. Serek kremowy połączyć z serem manchego lub parmezanem, dodać sól, pieprz i listki oberwane z gałązek tymianku.
  4. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia (docięty do rozmiarów blachy) i tam rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 35cm. Przełożyć razem za papierem na blachę. Na środek ciasta wyłożyć ser i rozsmarować, dbając o to, by zostawić wolne brzegi (ok. 2-2,5cm). Na wierzchu ułożyć plasterki cukinii tak by jeden plasterek zachodził o drugi. Założyć brzegi ciasta do środka i wstawić do piekarnika na ok. 30-40 minut w 180 stopniach C, do zrumienienia ciasta.
    Wyjąć, posypać parmezanem i podzielić na porcje.

Smacznego!

Komentarzy: 4

  1. Julka
    17 sierpnia 2017 / 12:55

    Przepyszna!

    • Kinga
      22 sierpnia 2017 / 22:47

      🙂

  2. Ola
    22 sierpnia 2017 / 14:41

    uwielbiam wszystkie dana z cukinią, chętnie wypróbuję ten przepis

    • Kinga
      22 sierpnia 2017 / 22:46

      i koniecznie daj znać czy Wam smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.