Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 20 Sie 2014 w DESERY | 0 komentarzy

Jogurtowe lody z truskawkami i borówkami

Nie ma lata bez lodów! Muszą być i kropka. I nieważne czy są to sorbety, lody jogurtowe czy inne wynalazki. W upalny dzień zwykłe siedzenie i delektowanie się lodami ma swój niepowtarzalny urok. I tylko o tej porze lody mają tak wyjątkowy smak. Bo czym innym są lody czekoladowe zajadane w zimie w trakcie oglądania filmu, gdzie spod koca wystaje ma tylko głowa i ręce, a czym innym są lody jedzone w leniwe słoneczne popołudnie. I pewne charakterystyczne smaki pozostają w mojej pamięci na długo i w sposób szczególny łączą się z miejscem, w których je jadłam. I tak niezapomniany zostanie dla mnie smak lodów pomarańczowych z Istambułu, gdzie siedząc w jednej z kawiarenek obserwowałam lawinę turystów zmierzających w kierunku Błękitnego Meczetu. Tak samo wyjątkowy był smak sorbetu brzoskwiniowego jedzonego w trakcie spaceru po plaży w Punta Umbrii, gdzie delikatne fale cyklicznie rozbijały się o moje stopy… czy też smak lodów jogurtowych z sezonowymi owocami jedzonymi w blasku zachodzącego słońca w Chanii. Charakterystyczne smaki pozostają w mojej pamięci na długo tworząc swoistą mapę kulinarną. Emocje związane z mapą kulinarną są tak żywe, że czasami mam ochotę odtworzyć ulubione smaki. Dziaisj zapraszam na lody jogurtowe z owocami. Polecam wybierać owoce jak najbardziej dojrzałe bo są najsłodsze. Ilość cukru w jogurcie to kwestia gustu, możecie dać mniej, spróbować i w razie czego dodać jeszcze trochę.

lody_1a

Składniki:
1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 400g)
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru lub innej substancji słodzącej
garść truskawek
garść borówek

lody_1b

Przygotowanie:
1. Smietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać do niej jogurt i dokładnie wymieszać.
2. W dwóch osobnych miseczkach rozgnieść widelcem lub zblendować truskawki i borówki.
3. Porcjami nakładać owoce i jogurt aby uzyskać warstwy. Lody wstawić do zamrażalnika na noc.
Na 15min przed podaniem wyjąć z zamrażalnika żeby się ogrzały i żeby można je było wyjąć z foremek. Niecierpliwcy mogą polać foremki ciepłą wodą:)

Smacznego!

lody_1c

Komentarze

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...