Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 31 Mar 2015 w Bez kategorii | 4 komentarze

Jak ugotować jajka, żeby można je było łatwo obrać?

Jajka ugotowane, wystarczy je obrać i gotowe. Stukam, zaczynam obskubywać skorupkę. Najpierw takie małe kawałeczki, potem większe, a potem razem ze skorupką odrywa mi się kawałek jajka. Znów obieram je ostrożniej. I znowu coś się oderwało. Trudno. To pójdzie do sałatki lub zostanie polane sosem. Biorę się za drugie. Idzie dobrze. Nie, jednak nie, znowu w białku powstały nieestetyczne wyrwy. Ok, to już mam dwa jajka do sałatki. Idziemy dalej. O nie, znowu stworzyłam jajko z typie Franksnsteina! Kolejne do sałatki…A gdzie moje idealne, świąteczne jajko? Białe i gładkie, no gdzie? No przecież nie włożę takich paskudztw do koszyczka, wyglądają tak jakbym je obierała za pomocą granatu…

Zatem jak ugotować jajka, aby się dobrze ugotowały? Jest na to kilka sposobów.

idealne_jajko_1b

1. Jajka zazwyczaj kupuję ze znajomego gospodarstwa. Świeże jajka, dopiero co wyciągnięte z gniazda zawsze obierają się koszmarnie i tym nic nie pomoże. Muszą trochę poleżeć i dopiero wtedy współpracują przy obieraniu.
2. Jajka zalewam chłodną wodą. Nigdy nie wkładam ich do gorącej wody, bo od razu popękają.
3. Dodatek soli sprawia, że jajko, które przypadkiem pęknie w trakcie gotowania nie wypłynie w całości do wody.
4. Jajka po ugotowaniu należy mocno schłodzić, dzięki temu łatwiej się obierają. Zazwyczaj przelewam je zimną wodą z kranu, raz obiorą się ładnie, a innym razem nie. Nie wiem od czego to zależy. Jednak jak mi zależy na tym, żeby wyglądały ładnie i były perfekcyjnym świątecznym jajkiem to stosuję poniższą metodę:

1. Jajka wkładamy do garnka i zalewamy je wodą, aby były całkowicie znajdowały się pod powierzchnią wody (ok. 2cm poniżej będzie ok). Dodajemy 2 łyżeczki soli.
2. Garnek stawiamy na kuchence, na średnim gazie. Jak tylko woda zacznie wrzeć, zdejmujemy garnek z ognia i stawiamy na mniejszym palniku, na bardzo delikatnym gazie, mają się tworzyć tylko maleńkie bąbelki. Garnek nakrywamy pokrywką i gotujemy 12 minut.
3. Do miski wsypujemy lód i dolewamy zimnej wody (zazwyczaj zużywam 1-2 woreczki lodu, w zależności od tego jak dużo jajek gotuję jednocześnie). Za pomocą łyżki przenosimy jajka do lodowej kąpieli i pozostawiamy jej tam do ostygnięcia, na ok. 10 minut.
4. Przed obraniem jajka, należy dokładnie obstukać skorupkę, a potem obierać pod wodą. Skorupka powinna odejść idealnie.

Powodzenia!

PS. Jeśli macie swoje sposoby na obieranie jajek to wpiszcie je w komentarzach. Wszystkim nam się to przyda :)

idealne_jajko_1e

idealne_jajko_1f

idealne_jajko_1d

idealne_jajko_1c

idealne_jajko_1g

idealne_jajko_1a

Komentarze

4 komentarze

  1. Wlasnie wyczytalam, ze nalezy do wody dodac 2 lyzki oleju, wtedy nawet bardzo swieze jajka obiora sie dobrze.
    Nie probowalam jeszcze.
    A problem jest, bo wlasnie mam od sasiadki takie swiezutkie, kilkugodzinne ;)
    Sprawdze i dam znac, czy dziala :)

    • i jak? sposób z olejem działa? jestem ciekawa, bo zawsze extra świeże jajka obierają mi się koszmarnie

  2. A ja z kolei używam takiego małego przyrządu – metalowa szpilka na sprężynce, a całość w obudowie dopasowanej kształtem do jajka – (kupione kiedyś w byłym DDR, ponoć nadal maja bracia Czesi, zresztą oni takie gadżety gospodarcze z tworzyw mają fajne). Nakłuwam jajeczko, robi się mała dziurka w skorupce, a po ugotowaniu to skorupka „sama” schodzi – jest warstwa wody pomiędzy skorupka a ściętym białkiem.

    • nawet nie wiedziałam, że są takie gadżety- ludzka pomysłowość jest niesamowita :) podeślesz mi fotkę?

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...