Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 31 Mar 2016 w ŚNIADANIA | 0 komentarzy

Grzanki z anchovies i jajkiem przepiórczym

Jedną z moich ulubionych kulinarnych gazet jest Jamie Magazine. Subskrybuję wersję brytyjską, która przychodzi do mnie z ok. 2 tygodniowym opóźnieniem w stosunku do premiery. Wiem, że w zeszłym roku pojawiła się ta gazeta w języku polskim, ale kupiłam ją dosłownie raz i więcej raczej nie zamierzam. Egzemplarz, który kupiłam nie był bezpośrednim tłumaczeniem najnowszego wydania ale był mixem przepisów z różnych wydań Jamiego. Trochę rozczarowujące, zwłaszcza, że wszystkie te gazety miałam w swojej kolekcji. Jedyna nowość- reklamy dostosowane do naszego rynku. Jeśli ktoś nie kupuje wersji brytyjskiej powinien być zadowolony z gazety, a jeśli kupuje- to szkoda pieniędzy.

W najnowszym wydaniu znalazłam przepis na grzanki z pastą z anchovies i jajkiem sadzonym. Większość przepisów Jamiego Olivera jest w moim guście więc stwierdziłam, że tak właśnie będzie wyglądało moje najbliższe śniadanie. Przepis łatwy i szybki w przygotowaniu, do tego bardzo śniadaniowy (wiele osób prosiło o więcej pomysłów na śniadania, więc oto jest). Chrupiące grzanki, wyrazista w smaku pasta i jajko z płynnym żółtkiem to śniadaniowa poezja. Spróbujcie koniecznie! Nie bójcie się połączenia, efekt ostateczny jest fantastyczny!

W oryginalnym przepisie grzanki zrobione z konkretnego bochenka chleba (jak wiejski) i jaj kurzych. Chleba wiejskiego akurat nie miałam pod ręką zatem grzanki zrobiłam z pokrojonej bagietki. Jajko kurze w stosunku do bagietki wydało mi się zbyt duże więc sięgnęłam po jajka przepiórcze. Efekt końcowy jest wart każdej chwili poświęconej na przygotowania. Jak dla mnie przepyszne śniadanie. A Wy co myślicie o takim połączeniu? Skusicie się?

tost_anchovies_jajko_1a

tost_anchovies_jajko_1b
Składniki:

  • 1 mała puszka anchovies
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 1/2 łyżeczki oliwy
  • 1 kromek bagietki pokrojonej skośnie (aby kromka była jak największa)
  • 8 jajek przepiórczych

Dodatkowo: kiełki do posypania (użyłam kiełków brokuła)

Przygotowanie:

  1. Przygotować pastę z anchovies. Anchovies, zioła, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek zblendować do uzyskania gładkiej pasty.
  2. Pokrojoną bagietkę zrumienić z obydwu stron na patelni lub w piekarniku. Gotowe grzanki posmarować cienką warstwą pasty z anchovies.
  3. Na patalni rozgrzać oliwę lub masło klarowane i zrobić jajka sadzone. Jak tylko białko się zetnie, a żółtko nadal jest płynne, jajka są gotowe. Każde jajko delikatnie przełożyć na posmarowane pastą grzanki. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać kiełkami.

Smacznego!

tost_anchovies_jajko_1c

Komentarze

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...