Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 19 Wrz 2014 w PRZETWORY | 0 komentarzy

Dzika róża! Naturalna bomba witaminy C

Jeszcze z miesiąc i na dworze zrobi się dużo chłodniej, częściej będzie padał deszcz i dmuchał zimny wiatr. W taką pogodę nietrudno będzie o przeziębienie. Przy pierwszych objawach choroby warto zaserwować sobie porządną dawkę witaminy C, aby wzmocnić odporność. Mówię tutaj o prawdziwej witaminie C, nie takiej w tabletkach z apteki, ponieważ przyswajalność syntetycznej witaminy nie jest oszałamiająca. Dużo lepiej sprawdza się tutaj naturalna witamina C, np., taka, która jest zawarta w owocach dzikiej róży. Owoce wykazują nie tylko działanie witaminizujące, ale działają także bakteriobójczo i przeciwzapalnie.
Dzisiejsza receptura jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Oczyszczone owoce wystarczy drobno pokroić, połączyć z cukrem i w tej postaci mogą być przechowywane w
chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy. Ja słoik z różą trzymam po prostu w lodówce. Ilość cukru i owszem jest spora, ale z mniejszą ilością róża mi po prostu spleśniała.

Kiedy stosować dziką różę? Można stosować profilaktycznie w okresie wzmożonej zachorowalności, po łyżeczce dziennie lub jak tylko poczujemy się osłabieni i istnieje
prawdopodobieństwo, że jakieś choróbsko chce się za nas zabrać. W takich chwilach serwuję dużą łyżkę róży, moczę nogi w gorącej wodzie z dodatkiem gorczycy, piję herbatkę z miodem i cytryną oraz pakuję się do łóżka, żeby się porządnie wygrzać. Im wcześniej się zreflektujemy, że coś zaczyna się dziać w organizmie tym większa szansa, że rano obudzimy się w dobrej formie.

roza

Składniki:
2 kg owoców dzikiej róży
1 kg cukru

Przygotowanie:
1. Owoce róży dokładnie umyć. Usunąć z nich szypułki i dokładnie wydrapać nasionka i kłaczki ze środka owocu. Czasami owoce z zewnątrz także są porośnięte włoskami więc je także należy usunąć. Roboty jest z tym sporo więc polecam dogadać się z przyjaciółką, sąsiadką, siostrą na wspólne przygotowywanie dzikiej róży- kobiety jak gadają to im czas szybciej leci :)
2. Owoce pokroić na cienkie paseczki.
3. W słoiku warstwami układać różę i cukier. Ugnieść zawartość i tak aż do zapełnienie słoików.

Z przepisu wyszły 4 słoiki, po takich większych dżemach.

Smacznego! I dużo zdrówka!

roza_1

Komentarze

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...