Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 30 Kwi 2014 w DANIA GŁÓWNE | 1 komentarz

Dorada pieczona z warzywami

Dorada to jedna z tych ryb, które można łatwo zjeść. Oznacza to, że mięso można szybko oddzielić od kręgosłupa i dużych ości; małe w zasadzie nie występują. Dorada ma niezwykle delikatne mięso, soczyste, które świetnie smakuje pieczone, grillowane czy ugotowane na parze. Dorada jest bardzo cenioną rybą ze względu na zawartość pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych, takich jak np.: jod, selen, fluor, magnez, wapń oraz witaminy D.
Ryba z tego przepisu jest bardzo lekka, idealna na obiad. Na majówkowe grillowanie w sam raz!

dorada_pieczona_1h
dorada_pieczona_1e
Składniki:
– Dorada
– Skórka starta z jednej limonki
– Sok z połowy limonki
– Skórka starta z jednej cytryny
– Sok z połowy cytryny
– 1 łyżka posiekanego kopru
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oliwy
– sól i świeżo zmielony pieprz

Warzywa:
– 1 mała cukinia
– 1 żółta papryka
– pół opakowania szparagów
– 1 gałązka pomidorków koktajlowych
– 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
– natka pietruszki

Przygotowanie:
1. Doradę umyć, usunąć to co zbędne (ja wycięłam płetwy i usunęłam oczy) i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Na każdym boku zrobić po 3 nacięcia. Oprószyć solą.

dorada_pieczona_1a
2. W misce zrobić marynatę: wymieszać sok i skórkę z limonek i cytryn wraz z koprem, natką pietruszki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem.
Mieszanką natrzeć wnętrze ryby oraz zrobione na skórze nacięcia. Do środka ryby włożyć 2 plasterki cytryny, kolejne 2 ułożyć na wierzchu. Rybę przełożyć bo blaszki
wyłożonej folią aluminiową, podlać pozostałą marynatą, zawinąć i odstawić w chłodne miejsce na 1-4godzin.

dorada_pieczona_1b
dorada_pieczona_1c
3. Warzywa umyć i pokroić. Cukinię w talarki, paprykę w kostkę, dymkę ze szczypiorem oraz pietruszkę drobno posiekać. Warzywa wymieszać z oliwą, lekko posolić.

dorada_pieczona_1d
4. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (termoobieg) i wstawić rybę (nadal zawiniętą w folię). Po 5-8 minutach dodać warzywa, całość delikatnie podlać wodą. Piec przez
kolejnych 15-20min, do uzyskania pożądanej miękkości.
5. Po upieczeniu warzywa delikatnie podlałam sosaem vinaigrette z Werandy. Kolejny świetny produkt z Cud Miód Boxa.

dorada_pieczona_1g
6. Rybę skropić sokiem z limonki.

Smacznego!

dorada_pieczona_1f

Komentarze

1 komentarz

  1. Uwielbiam doradę, jak tylko otworzą sklepy po weekendzie majowym to na pewno wypróbuję!

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...