Domowy rosół, nie tylko dla dzieci

Rosół to chyba najpopularniejsza z zup, nie tylko dlatego, że służy jako baza do przygotowania innych potraw, ale także dlatego, że jej wykonanie jest niezwykle proste. Ponadto przygotowując domowy rosołek mamy możliwość kontrolowania jakości dodawanych składników i doprawienia jej według własnych preferencji. Osobiście lubię jak na rosole pływają oka, a żółta powierzchnia rosołu cudownie współgra z soczystą zielenią pietruszki i intensywnym kolorem marchewki.
Dziś na dworze mróz, zatem talerz rosołu będzie idealny na rozgrzanie się po powrocie do domu.

Rosół dla dzieci
Przygotowując rosołki dla najmłodszych dzieci, należy pamiętać o tym, żeby mięso gotować oddzielnie, a potem dodać do gotowego wywaru. Dla starszych dzieci wszystko gotujemy już razem.

Dzieciom warto urozmaicać dania, aby utrzymać ich zainteresowanie jedzeniem. W związku z tym warzywa można pokroić raz w słupki, innym razem w talarki; raz podać z makaronem w kształcie nitek, a innym razem pod postacią gwiazdek.

Każda mama dobrze wie o kulinarnych dziwactwach jej pociech i czasami trzeba wykazać się elastycznością i kreatywnością, aby uniknąć dzikich wrzasków karmionego delikwenta, który w akcie desperacji zrzuci talerz z jedzeniem na podłogę.
Na tym etapie życia Natalia spokojnie zjada rosół pod warunkiem, że w jednej ręce może trzymać i pogryzać kawałek własnoręcznie wyłowionej marchewki!

rosol


Rosół – składniki:
2 skrzydła z indyka
2 duże marchewki
1 pietruszka
1 cebula
por (zielona część)
kawałek selera (opcjonalnie, dużo dzieci jest na niego uczulonych)
2-3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
liść suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta kminku (całego)
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
Mięso wkładamy do zimnej wody (zazwyczaj wody mam na 2-3 cm nad poziomem mięsa), delikatnie solimy i podgrzewamy. Gdy na jego powierzchni zbiorą się szumowiny, należy je zebrać łyżką cedzakową, a następnie zmniejszyć ognień, aby rosół bardzo delikatnie bulgotał.
Dodajemy wcześniej przygotowane warzywa, umyte i pokrojone. Cebulę nakłuwam na widelec i opiekam nad gazem, aby nadać charakterystycznego posmaku. Dodajemy przyprawy.
Gotujemy przy lekko uchylonej pokrywce, od czasu do czasu sprawdzamy czy nie bulgocze zbyt mocno.
Szybki rosół gotuję ok. 1,5 godziny. Po tym czasie sprawdzam smak- jeśli jest zbyt wodnisty, zdejmuję pokrywkę i odparowuję wodę. Jeśli jest zbyt esencjonalny, dolewam gotowanej wody.

Podawać z makaronem, posypać natką pietruszki.
Smacznego

Komentarzy: 2

  1. 1 lipca 2014 / 23:45

    Piękny ten rosół! Ja od dłuższego czasu próbuję zrobić pyszny, aromatyczny, domowy rosół. Ale wciąż męczę się bo za każdym razem jest zbyt wodnisty i bez smaku. Wiesz może gdzie mógłby tkwić błąd?

    • Kinga
      2 lipca 2014 / 10:43

      dodaj więcej warzyw i przypraw, już sam lubczyk daje piękny rosołowy zapach. Jeśli robisz rosół na mięsie dodaj te kawałki na których jest trochę tłuszczu. Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.