Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 2 Paź 2014 w PRZETWORY, ŚNIADANIA | 1 komentarz

Co na śniadanie? Rustykalny chleb z ricottą, dżemem gruszkowo-imbirowym i malinami

Śpię. Jest mi ciepło i dobrze. Wybudza mnie delikatne głaskanie po głowie, a kiedy tylko otwieram oczy, nachyla się nade mną Natalia i stanowczo oświadcza: „Mama, mniam”, co oznacza, że jest głodna i gotowa na śniadanie. W sumie dobrze, że ma apetyt ale jednocześnie kołderka trzyma mnie w ciepłym uścisku. Tak mi tu dobrze, poleżę jeszcze chwilę…nawet nie wiem kiedy znowu zamknęłam oczy… Tym razem wybudza mnie poklepywanie po ramieniu… „Mama, mniam!”. Wstaję, nakładam szlafrok i człapię do kuchni.
Nastawiam wodę w czajniku, kroję chleb a kromki podpiekam w piekarniku, natomiast w małym rondelku podgrzewam dżem gruszkowo- imbirowy, który robiłam wczoraj wieczorem. Z lodówki wyciągam ricottę i świeże maliny. W międzyczasie Natalia zdążyła już otworzyć masło i nadgryźć je z każdej strony. Moje zdziwienie i zaskoczenie kulinarnymi upodobaniami trwa kilka sekund. Dopiero po chwili proponuję wspólne zrobienie kanapek. Ciepłe, chrupiące kromki chlebka, ricotta, świeży dżem i owoce. Cudowny zapach i smak! Ach, zapomniałabym o herbacie! No, teraz porządek jest. Miłego dnia!

dzem_gruszka_1b

Przepis na dżem gruszkowo- imbirowy

Składniki:
1kg gruszek
1/2 szklanki cukru
1 cytryna
1 płaska łyżeczka imbiru
1 laska wanilii
4 goździki

dzem_gruszka_1c

Przygotowanie:
1. Gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałki i szybko skropić sokiem z cytryny aby owoce zachowały jasny kolor.
2. W garnku zagotować szklankę wody, dodać cukier i gruszki. Gotować pod przykryciem tak długo, aż owoce zmiękną.
3. Do owoców dodać imbir i goździki; laskę wanilii przekroić wzdłuż i ostrzem noża zeskrobać nasionka i dodać je do garnka. Gotować aż większość wody odparuje i powstanie konsystencja dżemu. Przełożyć do słoiczków.

Z przepisu wyszedł mi duży słoik dżemu, ok. 350ml.

Smacznego!

dzem_gruszka_1a

Komentarze

1 komentarz

  1. !!!!! Uwielbiam takie śniadania. Na pewno wykorzystam twój przepis u siebie :)

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...