Planując wieczory spędzone na wspólnym oglądaniu filmów, zazwyczaj przygotowujemy także coś do zjedzenia. Czasem jest to coś bardziej konkretnego np. pizza, zapiekanka, a czasami mamy ochotę na jakieś małe dodatki do piwa. Od jakiegoś czasu chodziły za mną krakersy serowe. Przewertowałam sporo przepisów w poszukiwaniu przepisu idealnego, o prostym składzie i szybkim wykonaniu.
Ciasto na krakersy zagniatał Mąż starając mi się w ten sposób udowodnić, że wcale nie jest nam potrzebny mikser planetarny. No jak nie jest, jak jest:) Kitchen Aid to
przecież mercedes wśród robotów kuchennych i jestem pewna, że pewnego dnia krakersy będą się robić właśnie w takim kuchennym mercedesie!
Składniki:
2 szklanki sera cheddar (ok.25dag)
4 łyżki zimnego masła
1 szklanka mąki
3/4 łyżeczki soli (1/2 wystarczy)
2 łyżki zimnej wody
czarny sezam do posypania
Przygotowanie:
1. Zagnieść składniki na jednolitą masę, na końcu dodać wodę (po łyżce).
2. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 20min.
3. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość ok. 0,5cm i wycinać dowolne kształty.
4. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczena. Posypać czarnym sezamem lub kminkiem i delikatnie wcisnąć je w ciasto. Piec w temp. 180-200ºC lub do zezłocenia.
Smacznego!
Przepis znalazłam na tej stronie.
Wyglądają przepysznie ; ) Mogę się tylko domyślać, jak obłędnie smakują. Genialny kształt!
Dziękuję:) Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Krakersy to moja ciążowa obsesja i mogłabym j jeść non stop 😛 więc na pewno zrobię za chwilę
wyglądają smacznie
wyszły mi pyszne! polecam