Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 20 Lut 2014 w PRZEKĄSKI, WEGETARIAŃSKIE | 5 komentarze

Co do piwa? A może krakersy serowe…

Planując wieczory spędzone na wspólnym oglądaniu filmów, zazwyczaj przygotowujemy także coś do zjedzenia. Czasem jest to coś bardziej konkretnego np. pizza, zapiekanka, a czasami mamy ochotę na jakieś małe dodatki do piwa. Od jakiegoś czasu chodziły za mną krakersy serowe. Przewertowałam sporo przepisów w poszukiwaniu przepisu idealnego, o prostym składzie i szybkim wykonaniu.
Ciasto na krakersy zagniatał Mąż starając mi się w ten sposób udowodnić, że wcale nie jest nam potrzebny mikser planetarny. No jak nie jest, jak jest:) Kitchen Aid to
przecież mercedes wśród robotów kuchennych i jestem pewna, że pewnego dnia krakersy będą się robić właśnie w takim kuchennym mercedesie!

krakersy
Składniki:
2 szklanki sera cheddar (ok.25dag)
4 łyżki zimnego masła
1 szklanka mąki
3/4 łyżeczki soli (1/2 wystarczy)
2 łyżki zimnej wody
czarny sezam do posypania

krakersy2
Przygotowanie:
1. Zagnieść składniki na jednolitą masę, na końcu dodać wodę (po łyżce).
2. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 20min.
3. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość ok. 0,5cm i wycinać dowolne kształty.
4. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczena. Posypać czarnym sezamem lub kminkiem i delikatnie wcisnąć je w ciasto. Piec w temp. 180-200ºC lub do zezłocenia.

Smacznego!

Przepis znalazłam na tej stronie.

krakersy1
krakersy4

Komentarze

5 komentarzy

  1. Wyglądają przepysznie ; ) Mogę się tylko domyślać, jak obłędnie smakują. Genialny kształt!

    • Dziękuję:) Zachęcam do wypróbowania przepisu.

  2. Krakersy to moja ciążowa obsesja i mogłabym j jeść non stop :P więc na pewno zrobię za chwilę

  3. wyglądają smacznie

  4. wyszły mi pyszne! polecam

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...