Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 6 Lis 2014 w DESERY, WEGETARIAŃSKIE | 2 komentarze

Bezglutenowe ciasto kokosowo-jabłkowe, szybki deser dla gości

Przyjmowanie gości to jedna z przyjemniejszych czynności. Wspólnie spędzone chwile, długie niekończące się rozmowy, zabawne anegdotki, dużo żartów i przyjacielskiego droczenia się.  Do tego obiad i coś słodkiego na deser. Oczywiście znajomy na diecie bezglutenowej po stokroć będzie zapewniał, żeby specjalnie dla niego nic nie przygotowywać, nie kłopotać się, ale zapraszając kogoś do siebie tak się po prostu nie godzi! Trzeba więc przygotować coś, co wszyscy zjedzą ze smakiem i najlepiej takie samo dla wszystkich, tak mi nakazuje moje wewnętrzne poczucie sprawiedliwości.

Kiedy po raz pierwszy przygotowywałam to ciasto dopiero po 10 minutach jego pobytu w piekarniku dostałam olśnienia- nie dałam proszku do pieczenia! Ostatecznie okazało się, że nie był on potrzebny. Ciasto wyszło wilgotne i wspaniale łączy ze sobą smak jabłek i kokosów. Jego przygotowanie to dosłownie chwila, szybko się piecze, więc jest dobrą propozycją jeśli spodziewasz się gości, a nie chcesz całego przedpołudnia spędzić w kuchni. Ciasto nie jest duże- wychodzi 8 porcji, ale na moje potrzeby to wystarczająco. W końcu na deser są też świeże owoce.

kokosowe_1a

Składniki:
4 jajka
2/3 szklanki mąki kokosowej
2 łyżki wiórków kokosowych + trochę do dekoracji
150g delikatnego, płynnego miodu tymiankowego (może być też lipowy, wielokwiatowy)
2 jabłka
3/4 kostki masła
1 łyżka oleju
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Przygotowanie:
1. Do garnka wlać olej, dodać masło i podgrzewać do jego całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.
2. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach
3. Wszystkie składniki poza jabłkami umieścić w dzbanku blendera i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać jabłka i dokładnie wymieszać.
4. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Średnica formy to 20cm. Piec w 160 stopniach przez ok. pół godziny. Ostudzić na kratce. Udekorować wiórkami kokosowymi i ewentualnie cukrem pudrem.

Smacznego!

kokosowe_1b

 

BTW: Czy wiecie, że jest już nowa książka Doroty Świątkowskiej?

http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Jeśli macie ochotę wygrać książkę z autografem (tak samo jak ja), zapraszam do udziału w konkursie:

Moje wypieki i desery na każdą okazję

Komentarze

2 komentarze

  1. Naprawdę dobre ciasto, nie za słodkie, tylko nie wiem czemu w smaku przypomina mi sernik

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...