Menu stron
TwitterRssFacebook

Opublikowane dnia 9 Mar 2014 w DANIA GŁÓWNE | 0 komentarzy

Aromatyczny pstrąg pieczony z ziołami i selerem naciowym

Dzisiaj pomysł na pieczonego pstrąga z dodatkiem ziół i selera naciowego. Bardzo łatwo i szybko się go przygotowuje. A jest naprawdę pyszny!
Ponadto po upieczeniu ości powinny dać się łatwo usunąć wraz z kręgosłupem, jest to więc ryba stworzona dla osób, które mają bzika na punkcie ryby bez ości.
Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Dobrze smakuje też w towarzystwie puree lub ryżu.

ryba
ryba1a

Składniki:
1 pstrąg
1/3 łodygi selera naciowego
kilka plasterków cytryny
kilka plastrów masła
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego koperku
1/2 łyżeczki świeżego tymianku
sól, biały pieprz

Wykonanie:
1. Rybę myjemy i osuszamy. Układamy na folii aluminiowej. Wnętrze ryby nacieramy solą i pieprzem, posypjemy połową natki pietruszki i kopru. Wkładamy masło, pokrojonego w talarki selera i plasterki cytryny.
2. Tak samo postępujemy z wierzchem ryby, dodatkowo posypując całość tymiankiem.
3. Rybę delikatnie podlać oliwą i szczelnie zawinąć.
4. Piec w temp. 180°C prez ok 20min. Sprawdzić widelcem czy ryba jest już miękka.

Smacznego!

Komentarze

Publikuj i odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...